روستای توریستی هجیج (حجیج)
موقعيت و تاريخچه
روستاي حجيج از توابع بخش نوسود شهرستان پاوه در استان کرمانشاه، با مختصات جغرافيايي 46 درجه و 20 دقيقه طول شرقي و 35 درجه و 9 دقيقه عرض شمالي، در 34 کيلومتري شهرستان پاوه و 123 کيلومتري کرمانشاه قرار دارد.
روستاي حجيج از شمال غرب و جنوب به کوهستانهاي کوهسالان و شاهو محدود است و ارتفاع آن از سطح دريا 850 متر است. روستاي حجيج با اقليمي معتدل و کوهستاني، در بهار و تابستان آب و هواي مطبوعي دارد و در پاييز و زمستان سرد است. رودخانة سيروان از نزديکي اين روستا عبور ميکند.
اگرچه اسناد معتبري در مورد تاريخ روستاي حجيج در دست نيست، اما وجود امامزاده عبيدالله معروف به کوسه حجيج بيانگر آن است که اين روستا سابقه تاريخي ديرينهاي دارد و قدمت آن به بيش از 500 سال ميرسد.
مردم روستاي حجيج به زبان کردي و لهجة هورامي سخن ميگويند، مسلمان و پيرو مذهب اهل تسنن هستند.
الگوي معيشت و سکونت
براساس نتايج سرشماري سال 1375، روستاي حجيج 925 نفر جمعيت داشته است که در سال 1385 به 736 نفر کاهش يافته است.
درآمد مردم اين روستا غالباً از فعاليتهاي باغداري و دامداري تأمين ميشود. گروهي نيز به مشاغل خدماتي و توليد صنايع دستي ميپردازند. ميوههايي مانند گردو، انار و انگور در زمرة مهمترين محصولات سردرختي اين روستا به شمار ميآيند. پرورش درختان «ون» يکي از مهمترين منابع درآمد مردم اين روستا است. مراتع سرسبز و حاصلخيز به ويژه در اطراف رودخانة سيروان، باعث رونق دامداري در اين روستا شده است. کشک، شير، دوغ، روغن حيواني و کره از مهمترين فرآوردههاي لبني اين روستا ميباشد. نگهداري و پرورش انواع طيور در اين روستا رواج دارد. توليد انواع صنايع دستي مانند گليم، جاجيم، گيوه، دستمال و سبد نيز در ميان مردم روستا به ويژه زنان مرسوم است.
روستاي کوهستاني حجيج بافت مسکوني متمرکزي دارد. بيشتر خانههاي اين روستا در دو طبقه بنا شدهاند و فاقد حياط ميباشند. خانههاي روستاييان از شرايط اقليمي و طبيعي محدوده روستا و نوع فعاليت و معيشت مردم متأثر گرديده و شکل گرفته است. بيشتر خانههاي اين روستا به صورت پلکاني ساخته شدهاند، به طوري که بام يک خانه حياط خانه ديگر است. جهتگيري ساختمانها به سوي جنوب است تا از نور خورشيد بيشترين بهرهبرداري به عمل آيد. به دليل سرماي سخت زمستان، ديوار خانههاي قديمي روستا ضخيم، با در و پنجرههايي کوچک است. سقف اين خانهها که با تيرهاي چوبي پوشيده و با کاهگل اندود شدهاند، مسطح ميباشد.
عمده مصالح به کار رفته در بناي خانههاي مسکوني قديمي روستا، سنگ، چوب و ملاتِ گل است. در ساخت خانههاي جديد و مرمت بناها، مصالح مقاوم آجر، سيمان، گچ و آهن مورد استفاده قرار ميگيرد.
جاذبههاي گردشگري
حجيج يکي از روستاهاي بسيار زيباي استان کرمانشاه با معماري ويژه است که مناظر طبيعي و چشماندازهاي منحصر به فردي دارد. خانههاي سنگي و پلکاني، کوههاي بلند و درههاي عميق اطراف روستا نيز با مناظر حيرتآوري توجه هر بينندهاي را به سوي خود جلب ميکند.
حواشي رودخانة پرآب و تماشايي سيروان که از نزديکي روستا عبور ميکند به ويژه در بهار و تابستان با سرسبزي، طراوت و زيباييهاي کمنظير، يکي از تفرجگاههاي زيباي روستاي حجيج محسوب ميشود. درختان بلند پيرامون روستا همراه با گياهان خودرو و گلهاي رنگارنگ دامنهها، به خصوص در بهار و تابستان چشماندازهاي طبيعي بسيار زيبايي را پديد ميآورند.
ارتفاعات شاهو که بخشي از رشته کوههاي زاگرس به شمار ميرود، طبيعت زيبا و بکري دارد که همراه با مراتع و چراگاههاي سرسبز از جمله پياز دول ميشا و گاول و نيز انواع گونههاي گياهي به ويژه گياهان دارويي همانند گل گاوزبان، ختمي، گون و شنگ، در زمره زيباترين نواحي استان کرمانشاه به شمار ميآيد. تنوع جانوري اين ارتفاعات نيز از جمله خرس، شغال، گرگ و روباه جالب توجه است.
در دامنة ارتفاعات شاهو چشمههاي فراواني وجود دارد که بخش اعظم آب زراعي و آشاميدني شهرها و روستاهاي پيرامون خود را تأمين ميکنند. جاذبههاي ورزشهاي زمستاني اين ارتفاعات براي طبيعتدوستان بسيار دلپذير است.
آبشار زباي بل، که در نزديکي روستاي حجيج قرار دارد، از جمله آبشارهايي است که آب آن خواص درماني دارد. آب سالم و معدني اين آبشار در بستههاي متنوع نوشابهاي به کشورهاي همسايه صادر ميشود.
کنار رودخانة سيروان، امامزادهاي به نام کوسه حجيج وجود دارد که بناي آن به صورت چهار طاقي آجري احداث شده است. بنا به گفته برخي از مطلعين محلي نام اين امامزاده عبيداله و از نوادگان امام موسي کاظم (ع) است. برادر وي نيز در روستاي اسپيرس، در پاوه مدفون است.
از ديگر آثار ارزشمند روستاي حجيج بناهاي خانقاه، چله خانه و عبادتگاه کوسه است. اين بنا از سنگ است و داخل آن با گل اندود شده است. در داخل اين عبادتگاه ستونهاي چوبي نيز وجود دارد.
خانقاه دراويش قادريه از ديگر بناهاي ديدني روستاي حجيج است که در آن به ذکر و سماع ميپردازند.
يکي از مهمترين مراسمي که در اين روستا برگزار ميشود مراسم ذکر و سماع دراويش طريقت قادريه ميباشد. آنان در ايامي خاص به ذکر و سماع پرداخته و در مراسمي که با دف و هوره برگزار ميشود، با حالت گريه و استغاثه به خلسه فرو ميروند و از مريد و مرشد خود مدد ميجويند. اين مراسم با نواها و رقصهاي عرفاني همراه است.
موسيقي مورد علاقه مردم روستاي حجيج شنيدن نواي سوزناک شمشال است. اين ساز يکي از انواع سازهاي بادي است و شبيه ني ميباشد که همراه با آوازهاي سوزناک و گيرا نواخته ميشود. در مراسم مختلف به خصوص در سوگواريها و مراسم حماسي نيز از اين ساز استفاده ميشود.
پوشاک مردمان روستاي حجيج محلي است. پوشش مردان اين روستا عبارت است از کلاه، قبا (نوعي پوشش بلند)، شلوار کردي، سره (نوعي قباي کوتاه) و گيوه.
پوشاک زنان نيز متشکل از سربند، زيرپوش، کُلَنجه (نوعي پوشش با تزيينات مختلف)، پيراهن، قبا (نوعي لباس آستيندار) و جافي (نوعي شلوار) ميباشد.
از مهمترين توليدات صنايع دستي اين روستا ميتوان به گليمبافي، جاجيمبافي، سبدبفاي، دستمال بافي و گيوهبافي اشاره کرد.
از غذاهايي که در ميان مردم روستاي حجيج شهرت دارد ميتوان به کوفته حجيجانه (که ترکيبي از برنج و گوشت چرخ کرده است)، خورشت قسقوان (که خورشتي مانند خورشت قيمه همراه با پسته کوهي است) و ترخينه (مخلوطي از بلغور گندم و دوغ ترش) اشاره کرد. اين غذاها معمولاً در زمستان طبخ و مصرف ميشود.
سوغات روستاي حجيج شامل گردو، انار، گيوه و انواع سبد ميباشد.
دسترسي: روستاي حجيج از طريق شهرهاي پاوه، مريوان، سروآباد، نوسود و سنندج قابل دسترسي است و تمام جادههاي منتهي به اين روستا، از شهرهاي مذکور آسفالت و مناسب است.
اخرين مطالب *ـــــــــــــ*ـــــــــــــ* ئاخه رين نويسه کان
مهم مهم مهم مهم
s
آموزش طراحی وب سایت - طراحی قالب در فتوشاپ تا کدنویسی CSS
مشاهده و اجرای فایل های فلش با Adobe Flash Player v11.0.1.152 Final
اسکناس غیر قابل جعل وارد بازار شد/عکس
عکسهای بازیگران به همراه فرزندانشان
مار پیتون حیوان خانگی یک پسر بچه کامبوجی
پهلوان حسین گلزار کرمانشاهی (زندگینامه)
تصاویر قدیمی و جالب از پهلوانان کورد